Projecten

Wij zijn bezig met het ontwikkelen en opzetten van verschillende projecten op gebied van kwetsbare doelgroepen, aansluiting tot de maatschappij, vitaliteit en veiligheid.

Wij willen starten met de projecten op het gebied van AMV en AZC. Hieronder een toelichting.

AMV en AZC

Wij springen in op hedendaagse maatschappelijke vraagstukken. Op dit moment is onze grootste visie om zoveel mogelijk vluchtelingen opvang te kunnen bieden, landelijk en internationaal.  Hen vooral ook veiligheid geven, structuur en zelfstandigheid. Dit willen wij bereiken door middel van samenwerkingen COA, ISK, Nidos, Gemeenten, Vluchtelingenwerk, vrijwilligers en bedrijven.  

Wij brengen hen, 14-18 jarige jongeren(AMV), burgerschap, sport- , kunst- , muziek- en taalactiviteiten. Vooral in de eerste maanden wanner de AMV'ers in Nederland komen, is het belangrijk hen goed op te vangen en structuur te bieden, zodat zij niet verder afglijden in depressie, onzekerheid, onveiligheid en meer.

Daarnaast willen wij met de doelgroep 18-28 jaar (AZC) een traject aangaan waarbij zij in eerste instantie de activiteiten krijgen zoals bovenstaand benoemd. We evalueren met hen en nemen hen aan de hand mee om ze vervolgens aan te kunnen laten sluiten bij de maatschappij en het arbeidsleven.

Omdat wij merken dat het heel belangrijk is dat deze jongeren deze dagbesteding krijgen, zodat deze jongeren niet worden losgelaten, blijven leren, betrokken blijven met de maatschappij en structuur behouden, maar zich vooral ook veilig voelen hier in Nederland, willen wij deze dagbesteding vanuit de Combi World Foundation op veel  locaties gaan inzetten en uitbreiden.

 

Doelstellingen

De activiteiten voor vluchtelingen zijn gericht op drie belangrijke doelen:

  • Het bieden van een ritme in de dag:
    Voor alle vluchtelingen, maar voor de jongens en meiden in het AMV in het bijzonder, is het belangrijk vrijwel direct na aankomst op een noodlocatie naar ze te luisteren en structuur te bieden. Die structuur is dan dagbesteding in de vorm van sport, creatieve en educatieve activiteiten. Een vast ritme door middel van activiteiten op vaste tijden
     
  • Het zorgen voor interactie met de woonomgeving:
    Dit gebeurt door ze de omgeving te laten zien, samen te werken met vrijwilligers uit de omgeving, het betrekken van ondernemers uit de omgeving en het ondersteunen van het ISK.
     
  • Het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid:
    Dit gebeurt door vluchtelingen zelf mee te laten werken aan het verbeteren van hun leefomgeving. Veelal via activiteiten in de buitenlucht. Tuinieren, buiten terrein schoonhouden, klusjes doen, fietsen repareren, mee doen bij het repair cafe, handwerken, de taal leren en een stukje burgerschap zijn onderdelen van deze activiteiten.

    Een reden om op te staan, sociaal te zijn en direct te starten met integratie helpt om deze mensen een goede start te geven
     
  • Gaten in het onderwijsaanbod vullen:
    Naast de taal leren wordt per groep gekeken wat de mogelijkheden hiervoor zijn.